Marka
Fleur de Café jest wizją Charlotte Robert -Szwajcarki z pochodzenia, która w marcu
1999 roku
przyjechała
do Kostaryki zwiedzać kraj oraz uczyć się języka hiszpańskiego.
Kostaryka
to spokojna i piękna oaza pełna egzotycznej fauny i flory, gorących plaż, gór i
wulkanów. Ten egzotyczny kraj uważany jest za jeden z najpiękniejszych na
świecie, znany jest głównie z największej ilości produkowanej kawy, która jest
jedną z najlepiej na świecie znanych kaw gatunkowych.
Kawa jest po bananach najważniejszym płodem rolnym w Kostaryce, a doskonałe
zorganizowanie przemysłu kawowego pozwala na uzyskanie aż 1700 kg kawy z hektara
upraw. W przemyśle kawowym zatrudniona jest 12% populacji Kostaryki, co nie
dziwi zważając na to, że w tym kraju rośnie około 400 mln drzew kawowych.
Pani
Robert zachwycona pięknem krajobrazu, zwiedzając to miejsce zdziwiła się intensywnym
i przenikającym powietrze zapachem kwitnących kwiatów kawy unoszącym się z
sąsiednich przydomowych ogrodów w Curridabat. Określany przez nią jako jedyna w
swoim rodzaju kwitnąca roślina, mająca w sobie tyle zapachowego bogactwa co
słynny kwiat jaśminu.
Drzewko
kawowe i kwiat kawy
Zainteresowała
nimi Sabine de Tscharner- przyjaciółkę i wiodącą szwajcarską perfumiarkę z
15-letnim doświadczeniem w branży, która zgodziła się zostać częścią zespołu do
opracowania formuły pierwszego i jak na razie jedynego pachnidła MOUNTAIN
BLOSSOM niepowtarzalnego zapachu, produkowanego wyłącznie w Kostaryce. (Sabine
tworzyła pachnidła dla wielu znanych na całym świecie marek takich jak: Kenneth
Cole, Estee Lauder, Coty, Bath and Body Works i Avon)
W
2003 roku Robert rozpoczęła swoją pięcioletnią przygodę z przekształcania kwiatostanu
kawy na wysokiej klasy perfumy. Między innymi nawiązała współpracę z Otto Klöti – największym producentem kawy, który
zgodził się na realizację jej marzeń i udostępnić kwiaty w taki sposób, aby zbiór
nie wpłynął znacząco na produkcję aromatycznych ziaren.
Charlotte
Robert założycielka Fleur de Café i
Dyrektor Generalny Marielena Cruz.
Co
roku w marcu kwiaty są ręcznie zbierane na plantacji kawy La Arcelia w Tuetal i
Alajuela.
Kwitnienie
kwiatostanu trwa tylko jeden dzień, więc zbiór
kwiatów rozpoczyna się zawsze we wczesnych
godzinach porannych. Wtedy płatki zachowują najwięcej olejku zapachowego
najwyższej jakości. Ze 100 kilogramów kwiatów można uzyskać 50 gram cennego esencjonalnego
olejku.
Następnie ekstrakt ten jest
transportowany do laboratorium w celu odparowania, oczyszczania, i formułowania.
W 2007 roku grupa inwestorów z
Kostaryki specjalizujących się w różnych dziedzinach zgodziła się sfinansować jej
projekt umożliwiając sprzedaż i dustrubucję jej nowych perfum Fleur de Café Mountain
Blossom na jeden rok. Perfumy szybko stały się bestsellerem, a
zapach marki z czasem zaczął zdobywać popularność poza granicami kraju.
Pachnidło stało się dostępne
już jest nie tylko w Kostaryce w sklepach wolnocłowych dwóch międzynarodowych
lotnisk, lecz również w Szwajcarii, Niemczech, Holandii, Portugalii, Włoszech
oraz Kanadzie.
Marka
w swojej kolekcji posiada wodą toaletową i perfumowaną w dwóch pojemnościach:
50 i 100ml (obie powstały w lipcu w 2008 roku) ponadto w ofercie dostaniemy
balsam i letnią mgiełkę do ciała o zapachu perfum.
Mountain Blossom
by
Fleur De Café
Nuta głowy: tropikalne owoce, jagody
Nuta serca: kwitnący nocą kwiat kawy
Nuty bazy: egzotyczne drewno, strąki wanilii.
Zdjęcia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz