Juan
wielbiciel botaniki urodził się i wychowywał na karaibskiej wyspie
Puerto Rico, dorastał w otoczeniu wspaniałych zielono-kwiatowych
aromatów, kwitnącego kwiecia kawy jak i palonych ziaren oraz
tuberozy, kwiatów pomarańczy.
Renier
również kubańskiego pochodzenia malarz, miłośnik surrealizmu
wystawia od lat swoje prace na światowych wystawach, a obecnie
mieszka w Czechach. Od niedawna jednak zafascynowany jest innym
rodzajem sztuki. Odkrywaniem wspaniałego olfaktorycznego świata
naturalnych olejków i zapachowych substancji, a pierwsze z jego
zapachów Black Rain oraz Crystal Rain inspirowane były jego
pięknymi olejnymi obrazami.
Nowe
pachnidło którego tworzenie zajęło grubo ponad rok, zainspirowane
jest egzotycznym kubańskim kwiatem Ginger Lily zwanego białym
motylem oraz jego siedliskiem. Ginger Lily” to gatunek lilii
tropikalnej który oprócz swej nazwy nie ma nic wspólnego z imbirem
(ang. ginger). Ta tropikalna lilia stała się inspiracją do
stworzenia wyjątkowego zapachu wzbogaconego egzotyką z prawdziwego
zdarzenia między innymi z zielono-kremowymi niuansami tropikalnymi
zielonego owocu o białym miąższu guanabana zwanego również
Graviolą.
Prawidłowa
polska nazwa to Flaszowiec Miękko-ciernisty, jednak częściej
używana jest nazwa Graviola lub Guanabana
rzadziej Soursop (z języka angielskiego). Nazwa Graviola
przywędrowała z Brazylii
Graviola
jest drzewem, które dorasta maksymalnie do 7-10 m lub często dużym
krzakiem. Jest rośliną wiecznie zieloną, z dużymi liśćmi
naprzemianległymi, które mają nieprzyjemny zapach.
Owoc Gravioli jest
jednym z największych wśród owoców egzotycznych i często
kształtem przypomina serce lub przerośnięte kolczaste awokado.
Gdy dojrzeje dorasta do 10-30 cm długości i 15 cm szerokości, a
waży od 1,5 do 6,5 kg. Miąższ jest biały lub lekko kremowy i
łatwo oddzielić go od skórki gdy owoc jest dojrzały. Soki i
przetwory z gravioli również mają jasny biało-kremowy kolor.
Smakuje wyjątkowo, ma niepowtarzalny zapach i smak. Niektórzy
porównują go do miksu banana z ananasem z lekko kwaskowatą i
piżmową nutą. Jednak wydaje się bezpodstawne porównanie smaku
Gravioli do innych owoców, jest to po prostu wyjątkowy i egzotyczny
owoc – tak smakują tropiki.
Owocowo-kwiatowe
aromaty przeplatają się z zieloną świeżością liści drzewa
guawy. Są niekiedy jak wiosenny deszcz tropikalny któremu towarzyszy
zapach tropikalnej wilgotnej ziemi. Jakbyśmy byli na autentycznej
Kubie w 1895 roku. Pachnidło kończy swoją piękną podróż
haitańskimi akordami wetywerii zwilżonymi poranną rosą z zielenią
liści spoczywającymi na tropikalnych lasach cedrowych oraz
kwitnącego żółtym kwieciem Gwajakowca. Perfumy te będą dostępne
jako ekstrakt perfum.
De
Lirius (Extrait de Parfum)
Nuty
głowy: Zroszone liście, wiciokrzew, magnolia, grejfrut, graviola
(surspor)
Nuty
serca: Lilia imbirowa, mokry akord ziemi, kardamon, liść Guawy,
korzeń lilii imbirowej, biały pieprz.
Nuty
podstawy: Haitański wetiwer, drewno cedrowe, mahoń, ambra, białe
piżmo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz