Włoska marka Gabriella Chieffo Profumi pięknej
Gabrielli Chieffo z zawodu kobiety-inżyniera, miłośniczki gotowania oraz
dobrego jedzenia, projektantki i dawniej właścicielki firmy produkującej
energię ze źródeł odnawialnych debiutowały w 2014 roku podczas targów Pitti
Fragranze we Florencji.
W kolekcji znalazło się 7 pachnideł o interesujących nazwach: Lye, Ragu, Hestera, Camaheu, Acquasala i przedostatnie dwie nowości Variazione Di Ragu oraz Maisia. Każde z pachnideł prezentujące inspirowane jest wspomnieniami i uczuciami Gabrielli w różnych momentach i sytuacjach. Oprócz perfum zamkniętych w minimalistycznych flakonach z korkiem wykonanym z kamieni znalezionych na południu Włoch, w ofercie marki znajdziemy również ręcznie wykonane z ceramiki przepiękne limitowane dyfuzory, czyli pachnidła specjalnie przeznaczone do pomieszczeń.
W kolekcji znalazło się 7 pachnideł o interesujących nazwach: Lye, Ragu, Hestera, Camaheu, Acquasala i przedostatnie dwie nowości Variazione Di Ragu oraz Maisia. Każde z pachnideł prezentujące inspirowane jest wspomnieniami i uczuciami Gabrielli w różnych momentach i sytuacjach. Oprócz perfum zamkniętych w minimalistycznych flakonach z korkiem wykonanym z kamieni znalezionych na południu Włoch, w ofercie marki znajdziemy również ręcznie wykonane z ceramiki przepiękne limitowane dyfuzory, czyli pachnidła specjalnie przeznaczone do pomieszczeń.
W tym roku mamy przyjemność poznać jej siódmy projekt Maisia
który miał swoją premierę kilka dni temu na Medilańskich targach Esxence lecz o
nim opowiem innym razem.
RAGÙ (2014) vs
VARIAZIONE DI RAGÙ (2015)
To bez wątpienia jedne z najbardziej charakterystycznych
pachnideł tej marki wykreowane przez perfumiarza Luca Maffei. Obydwa zapachy inspirowane kulinarnymi przysmakami Ragout należą
do kategorii mocno pikantnego orientu
przyprawowego w jadalnych klimatach o wyraźnie męskim charakterze. Są
bardzo podobne do siebie, prawie identyczne z lekkimi niuansami. Aura jaka
towarzyszy tym zapachom jest niesamowita. Z początku chłodna lecz szybko
rozgrzewająca się na skórze.
Czym tak naprawdę jest Ragu?
Ragu (Ragout) to danie wywodzące się z Francji i
aktualnie jest pojęciem bardzo ogólnym. We Włoszech najbardziej znanym
jest włoski sos, nazywany również sosem bolońskim słodkawym, winnym i aromatycznym, a jego tradycja sięga
średniowiecza. Ragu jest typową potrawą
z mięsa (drobiu lub dziczyzny), ryb lub warzyw pokrojonych w równej wielkości
kawałki. Poddawane są one powolnemu duszeniu w gęstym sosie. Przyprawia się je
ziołami i przyprawami korzennymi.
Są dwa rodzaje ragout - białe (blanc) oraz brązowe
(brun). Pierwsze z nich, brun (brązowe), powstaje w wyniku smażenia mięsa z
dodatkiem mąki. Drugim jest ragout blanc, czyli białe. Przygotowuje się je
przez wstępne obsmażenie przeznaczonego do duszenia mięsa. Do wzbogacania smaku
potrawy stosuje się smażoną cebulę, grzyby, jarzyny oraz zioła.
Gotowanie ragout pozwala rozwinąć wodze wyobraźni, gdyż
składniki możemy łączyć dowolnie, a dania mogą zawierać jeden podstawowy
składnik lub stanowić kompozycję wielu. Mogą być podawane jako dania główne,
dodatek lub rodzaj gęstego sosu. W szerszym sensie ragoût może się
odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym
stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub
rodzaj gęstego sosu, jak np.: francuskie Fricasse czy pochodzące z Prowansji
ratatouille, wspomniany wyżej sos boloński, (ragù alla bolognese), węgierskie
leczo(lecsó), oraz inne popularne w Europie środkowej gulasze i dania jak
np: polski bigos.
Powróćmy do pachnideł.
Przede wszystkim nowa wersja jest
bardziej świetlista, aromatyczna, z większym naciskiem na pikanterię cypriolu
nadającemu mu przyjemnej świeżości. Od pierwszej sekundy aplikacji jest dość
ostry, suchy, jedwabisty i lekko pylisty. Ciemna aksamitna strona wokół której
unosi się pikantny obłok - wyrazisty i dobrze wyważony.
Oba zapachy malują piękne obrazy. Przesycone są
ogromem wypełnionych głębokich mis pełnych sypkich, wiercących w nosie przypraw suszonych na Słońcu.W sercu uświadczymy także suchego sproszkowanego szafranu, którego jest ogromna ilość, łączonego z pikanterią wyrazistego drewna cedrowego. Zresztą cedrowe długowieczne drzewo o rozłożystej koronie daje nam schronienie przed zbliżającym się upałem przy suto zastawionym stole, a jedwabisty dodatek skóry wzbogacony olejkiem cypriolowym otula subtelną niemal dotykalną elegancją. Z czasem zapachy nabierają zmysłowego charakteru osiadając na jadalnej, waniliowej bazie. Tak subtelnej iż prawie niezauważalnej której nie znajdziemy w pierwszej edycji z 2014 roku.
Dla wielbicieli wszelakich jadalnych przypraw w perfumach pozycja obowiązkowa.
Ragu
Nuty głowy: pomarańcza, bergamotka, różowy pieprz,
Nuty serca: czarny pieprz, skóra, drzewo kaszmirowe, gałka muszkatołowa,
goździk, żywica elemi, kardamon, szafran,
Nuty bazy: akordy drzewne, skóra, drewno cedrowe, drewno
kaszmirowe, paczula, cypriol, piżmo.
Variazione di Ragu
Nuty głowy: pomarańcza, bergamotka, różowy pieprz,
Nuty serca: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździk
(przyprawa), żywica elemi, kardamon, szafran,
Nuty bazy: skóra, drewno cedrowe, drewno kaszmirowe, paczula, cypriol, piżmo, kmin, wanilia.
Nuty bazy: skóra, drewno cedrowe, drewno kaszmirowe, paczula, cypriol, piżmo, kmin, wanilia.
Zdjęcia: L'essenziale Profumi
D'Autore Facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz