„COPAL
AZUR” czwarte, najnowsze pachnidło w kolekcji marki AEDES DE VENUSTAS
wykreowane przez Bertranda Duchaufoura. Tym razem inspiracją do stworzenia była
naturalna żywica Kopal pochodząca z południowego Meksyku.
Żywice
te są miękkimi, bryłami pochodzącymi z drzew rodzaju Hymenaea, Dacroydes peruviana występującymi głównie w Ameryce (od Meksyku
do Brazylii po Wenezuelę) ale także w Afryce (głównie w środkowym pasie), na
Madagaskarze, w Indonezji, Australii na Nowej Zelandii i Nowej
Kaledonii. Występują w postaci od drobnych ziaren do kilkukilogramowych brył o
barwie żółtej, zielonawej i zielonej, pokrytych warstwą przypominającą warstwę
kredową.
Kopalinę
pozyskuje się tak samo jak bursztyn – z powierzchni ziemi oraz
przypowierzchniowych warstw podłoża.
Kadzidło
to nazywane w języku Majów pom,
a w języku nahuatl copalli,
odgrywało ogromną rolę w życiu dawnych mieszkańców Mezoameryki. Żywica
drzewa Protium copal była stosowana w celach leczniczych i podczas
puryfikacji poprzedzających najróżniejsze ceremonie.
Od wieków
używana do palenia w celu ochrony przed czarami, chorobami i nieszczęściami.
Przede
wszystkim była jednak palona jako ofiara dla bogów. Paląc kadzidło, niekiedy z
dodanymi do niego kawałkami papieru amate skropionego krwią z
rytuałów samoofiary lub – jak podaje Diego de Landa w Relación de las
cosas de Yucatan – zmielonymi ziarnami kukurydzy, dostarczano bogom pokarm
i kontaktowano się z nimi. Kadzielnice symbolizowały więc drogę komunikacji
pomiędzy światem zamieszkałym przez ludzi a światem nadprzyrodzonym. Unoszący się gęsty, aromatyczny dym docierał do
świata bogów.
Żywica Copal posiada niewidzialną energię,
która pojawia się niepostrzeżenie jak promienie słońca przeszywające się przez
poranną mgłę. Przy spalaniu wydziela zapach podobny do typowego kadzidła, ale z
lżejszym tonem cytrusowym.
Copal Azur
Aedes de Venustas jako woda perfumowana dostępna będzie w tej samej pojemności
co wcześniejsze pachnidła czyli 100ml oraz jako coffret podróżny 3 x 10ml.
Premiera
zapowiadana jest na Listopad.
Nuty
głowy: nuty ozonowe i pikantne, kadzidło Copal,
Nuty
serca: Trzy ekstrakty kadzideł, kardamon, paczula,
Nuty bazy:
ambra, kadzidło, mirra, fasolka tonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz